• Novinky

            • Čas cvičných firiem končí, čas maturitný začína

            • Dnes je ten deň, ktorý štvrtákom definitívne zlomí posledný školský rok na predtým a potom... Predtým – škola i zábava, povinnosti i triedna partia. Potom – dospelý život na vlastný účet a vlastné riziko. Ako ste pripravení, študenti?

              Naši absolventi budú v ekonomickej praxi zamestnaní na rôznych postoch a budú v rozličnej miere využívať svoje vedomosti a zručnosti zo školských čias. Predmet, ktorý ich na to má pripraviť, je cvičná firma. Prvýkrát sme vyskúšali možnosť pracovať v CF dva školské roky a domnievam sa, že táto verzia Školského vzdelávacieho programu je efektívnejšia. Žiaci majú v treťom ročníku možnosť zorientovať sa v prostredí cvičných firiem, zažiť prvé kontraktačné dni a veľtrhy. Majú čas zlepšovať svoj pôvodný podnikateľský nápad, odkukávať úspešné taktiky svojich konkurentov, zdokonaľovať propagačné materiály i prezentačnú techniku.

               

              Počas trvania pandemických opatrení sme sa zúčastňovali na online súťažiach a dosiahli aj významnejšie úspechy (Golden Eye, s. r. o. - Hlohovské kontraktačné dni, 2022), ale čaro zážitku „na živo“ nič nenahradí. O takúto skúsenosť boli ochudobnení aj žiaci v CF PríboryDoBruška, s. r. o., (Ing. Marketa Cerovská), ktorí sa na 12. Kontraktačnom dni  cvičných firiem v Šali 9. februára 2023 umiestnili v kategórii E-prezentácia na 1. mieste. Akcia bola pre zlú epidemiologickú situáciu zrušená a porota hodnotila elektronicky doručené materiály bez osobnej účasti.

               

              Študenti IV. B z CF Golden Eye v partnerstve s Olej Hont Súdovce chceli dokázať, že majú na podujatiach cvičných firiem šancu zabojovať o dobré umiestnenie. Štvrtý ročník prežili v slede súťažných podujatí. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2022 sa konal 18. októbra v priestoroch Vzdelávacieho strediska Kia Slovakia, s. r. o., , Gbeľany - Žilina. Nezapojili sme sa do všetkých vyhlásených súťaží, čo nás v konečnom súčte bodov posunulo nadol. Na veľtrhu Metropolitní univerzitní banky Praha v online kole MS Teams 30. 11. až 1. 12. 2022 sme v súťažiach o najlepší vianočný leták, najlepší slogan a logo, skončili v polovici súťažného poľa medzi 78 účastníkmi zo 44 škôl v Čechách a na Slovensku.

               

              Po zrušení prezenčnej súťaže v Šali nám ostalo množstvo materiálov, ceny do vedomostnej diváckej súťaže, veľké balenie skvelej horčice na ochutnávku a dobre premyslená prezentácia. Hľadali sme možnosť, ako ich zužitkovať. Organizátori z Obchodnej akadémie Murgašova 94 v ďalekom  Poprade akceptovali našu dodatočnú prihlášku a s podporou Rodičovskej rady pri OA Levice sme sa 15. 2. zúčastnili na 14. kontraktačnom dni cvičných firiem. Reprezentanti Dominika Ungerová, Veronika Dovičinová, Tamara Majerská, Nina Velegová a Lukáš Záhorský uzatvárali obchody, zasvätene hovorili o účinkoch prírodných olejov a skvele zvládali ochutnávku medovo-kôprovej horčice. Pre divákov a konkurentov pripravili anketu o našej firme, ktorá – ak bola správne vyplnená – dostala účastníka do losovania o hodnotné ceny, napr. myš k PC či smart hodinky. Dominika Ungerová a Veronika Dovičinová podľa hodnotiacej komisie nadštandardným spôsobom presvedčivo odprezentovali ponuku svojej cvičnej firmy. Prišla zaslúžená odmena a na rozlúčku s predmetom sme získali pohár za 1. miesto v kategórii NAJ ELEKTRONICKÁ PREZENTÁCIA.

               

              Takíto sú študenti, ktorí sa dnes posadili k prvej časti svojej súkromnej skúšky dospelosti. Bez ohľadu na to, či vedia analyzovať klasické literárne diela alebo precízne formulovať myšlienky v cudzom jazyku už teraz vieme, že pre svojich budúcich zamestnávateľov budú prínosom svojou snahou, prístupom, nasadením vo vzťahu k zákazníkom. A aby o svojej pripravenosti získali aj písomný dôkaz v podobe maturitného vysvedčenia – na to im držme palce!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Ambasádori EPAS o ženách a pre ženy...

            • Ambasádori EPAS z našej školy sa venujú počas svojich aktivít rôznym témam. Téma rovoprávneho postavenia žien v spoločnosti, rovnosť medzi ženami a mužmi v pozíciách s rozhodovacími právomocami či násilia páchaného na ženách. O tom všetkom sa rozprávali na workshope venovanom ženám pri príležitosti MDŽ. Milou aktivitou bolo obdarovanie učiteliek, kuchárok, ekonomického personálu, či pani upratovačiek krásnymi jarnými tulipánmi. 

            • Online workshop EPAS so študentmi z ČR

            • 2. marca sa konalo medzinárodné online stretnutie dvoch EPAS tímov - OA Levice a českého GJP A SOŠ v  Slavičíne v rámci projektu EPAS – Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. Študenti sa venovali téme, ktorá rezonuje našou spoločnosťou denno denne - Medzinárodný deň obetí zločinu. Je to téma, s ktorou sa zaoberá každá krajna sveta. Slováci i Česi majú to šťastie, že žijú v bezpečných krajinách, kde nie sú konflikty vojnové, národnostné, samozrejme, zločinnosti, domácemu násiliu, šikane sa nevyhnú, ani takéto bezpečné krajiny. Workshop sa venoval niektorým aspektom spojeným so zločinnosťou a a upriamil pozornosť študentov i na to ako pomôcť obetiam zločinu. Okrem prezentácií študenti pracovali v kolaboratívnej aktvite na Padlete a overili si svoje vedomosti o tejto téme v kvíze v Kahúte. Workshop bol mimoriadne úspešnou aktivitou EPAS projektu.

              Zuzana Mészárosová

            • 2 % Z DANE

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Deň bez školskej tašky

            • Výhercovia ocenení

              👋🏻Gratulujeme výhercom súťaže Deň bez školskej tašky, ktorý sa konal 17. februára 2023

              1. miesto a poukážku neskúšania na celý deň vyhrala Michaela Králiková z 3.A, ktorá si svoje školské potreby priniesla v kufríku na náradie. 

              2. cenu -  poukážku neskúšania na jednej vyučovacej hodine si prevzal Ivan Valent z 1.A, ktorý prišiel do školy s vlastnoručne vyrobenou taškou z kartónovej krabice.

              3. miesto obsadil Samuel Roman Major z 2.A a získal poukážku neskúšania na jedej vyučovacej hodine. Do školy sa odviezol v nákupnom vozíku.

              Ocenili sme ešte jeden kreatívny nápad, ktorý mala Sophia Ginčaiová z 2.A a svoje školské potreby si "zabalila" do klietky pre zvieratko. Ocenili sme ju poukážkou do školského bufetu.

              Výhercom ešte raz gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastneným!

              ❤️Vaša študentská firma Voňavý svet

            • PEACE IS ALL WE NEED...

            • Na hodinách angličtiny sa venujeme mnohým témam, aj tým, ktoré sú v súčasnosti najpálčivejšie a sú súčasťou nášho každodenného života. Nie je nám ľahostajné v akom svete žijeme. Mier je jednou z takýchto tém, diskutujeme, vyjadrujeme sa k pravým hodnotám tohto sveta... slovne, výtvarne, ... zo srdca. Výsledky našich výtvarných snažení na tému "m i e r" sme ponúkli vo forme výstavky nami vytvorených plagátov, ktorú si môžete prezrieť na chodbe vedľa videoučebne.

              Zuzana Mészárosová a 1.B a 2.A.

            • Oznam o výške stravnej jednotky

            • Školská jedáleň pri Obchodnej akadémii, Ul. Kálmána Kittenbergera 2 v Leviciach, oznamuje zmenu o výške stravnej jednotky s účinnosťou od 1. marca 2023.

              Cena jedného obeda platná od 1. marca 2023 ja 2,30 €.

              Celková výška stravného za 1 mesiac je 46 € (priemerný počet pracvných dní 20 x 2,30 €/1 obed).

              Do 28.02.2023 prosím doplatiť vzniknutý rozdiel na stravnom za mesiac marec 2023, čo činí čiastku 15,80 €.

              Od 1. marca 2023 sa uhrádza už nová suma - 46 €.


            • Krajské kolo ONJ

            •  

              15.02.2023 sa na Gymnáziu na Golianovej ulici v Nitre konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovala Lívia Koková z III.B triedy. Po náročnej písomnej časti postúpila do ústnej časti. Porozprávala príbeh k obrázku a diskutovala na porotou vybrané témy: Čítanie a Voľný čas. Lívia Koková získala 1. miesto v kategórii 2D a bude nás reprezentovať na celoslovenskom kole ONJ. Tešíme sa z jej výsledkov a prajeme jej ďalšie úspechy.

              PaedDr. Hanuščinová

            • Deň Sv. Valentína v réžii študentskej firmy Voňavý svet

            • Študentská firma Voňavý svet pripravila na DEŇ ZAĽÚBENÝCH tradičnú valentínsku poštu. Svoje valentínske pozdravy tajnej láske ste mohli vkladať do pripraveného srdiečka už týždeň vopred a dnes na Sv. Valentína zamestnanci firmy valentínky odvzdali vašim láskam. Študenti si v tento deň mohli zakúpiť výrobky študentskej firmy, voňavé mydlá a sviečky i sladké pečivo.                          we love you

              Voňavý svet, š.f.​​​​​

            • Študentská firma na návšteve v ZF Slovakia, a.s.

            • Dňa 13.2. sa študentská firma Voňavý svet zúčastnila návštevy v ZF Slovakia, a.s., kde sa študenti dozvedeli čo-to výrobe a funkcii hlavných produktov spoločnosti. Po obsažnej prednáške Dr. Weigta sa mohli študenti presvedčiť, ako to reálne vo výrobe prebieha. Po úvodnom slove p. Weigta sa študenti dostali tiež k slovu a položili pár zaujímavých otázok, následne nás vo výrobe sprevádzal p. Benedik.

            • 2% Z D A N E

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Ekonomická olympiáda

            • V piatok, 03. 02. 2023 sa v priestoroch Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre uskutočnilo krajské kolo Ekonomickej olympiády. Súťaž organizuje občianske združenie INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Ekonomická olympiáda  je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií. Svojím poňatím prispieva k ďalšiemu rozvoju kľúčových schopností a znalostí stredoškolákov v tomto odbore. 

              Na základe výsledkov zo školského kola do krajského postúpili Ľuboš Szpisják I. B, Svetlana Lalková II. B, Viktor Čík IV. A, Diana Szabóová IV. A a Daniela Galgóciová IV. B. Výsledky budú zverejnené po oprave a vyhodnotení všetkých testov. Súťažiacim prajeme, aby dosiahli čo najlepší výsledok.

              Súčasťou Ekonomickej olympiády bola aj súťaž o knižný baliček pre školu, ktorá zapojí do školského kola najviac študentov. V tomto ročníku, v Nitrianskom kraji súťaž vyhrala naša Obchodná akadémia s počtom zapojených študentov 163.

              Ing. Anna Chrienová

               

            • Valentínska pošta

            • Ahojte,
              naša študentská firma si pre Vás pripravila Valentínsku poštu 💌❤️
              Valentínku viete zaslať úplne jednoducho 

              od 1. - 14. februára 2023

              Stačí na zadnú stranu valentínky napísať meno a triedu osoby, ktorej ju posielate a vložiť ju do krabičky, ❤️ktorá sa bude nachádzať rovno pri vchode. Pošta bude anonymná.

              Teší sa na Vás vaša študentská firma Voňavý svet.

            • WORKSHOP PRI PRÍLEŽITOSTI MEDZINÁRODNÉHO DŇA PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti našej školy pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 27. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 78 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • Výstava "Žili medzi nami" pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu

            • Študenti našej školy majú možnosť vzhliadnut výstavu "Žili medzi nami" uskutočnenú pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktorá je venovaná životu dvoch levičaniek - Marta Szilárdová, preživšia holokaust a Anna Valašíková - držiteľka medzinárodného ocenenia Spravodlivý medzi národmi, ktoré sa udeľuje ľuďom, ktorí nezištne pomáhali židom prežiť v čase holokaustu. Výstava sa nachádza na chodbe pri zborovni.

              Zuzana Mészárosová

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 20.1.2023 bola naša škola hostiteľom OKRESNÉHO KOLA OLYMPIÁDY ANLICKÉHO JAZYKA, ktorého sa zúčastnili dve desiatky študentov všetkých typov stredných škôl v levickom okrese. Študenti si zmerali svoje vedomosti a jazykové zručnosti v písomnej a ústnej forme. Študenti v kategóriách 2A a 2B, 2C2 a 2D predviedli svoje hovorové zručnosti. Naši žiaci dosiahli pekné výsledky :

              Kategória 2A: 

              4. miesto: Lea Bešeová (2.A)

              Kategória 2.B: 

              2. miesto: Nina Velegová (4.B)

              Víťazi obdržali diplom a vecnú odmenu. Obom dievčatám blahoželáme a patrí im vďaka za vynaložené úsilie,  zúčastnené študentky dokázali svoje kvality v oblasti anglického jazyka.

              Zuzana Mészárosová

            • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

            • Dňa 18. januára 2023 sa v priestoroch Gymnázia Andreja Vrábla v Leviciach konalo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku. V kategórii 2D 1. miesto získala Lívia Koková a na 3. mieste sa umiestnila Sára Švajdová, obidve z III.B triedy. Ďakujeme súťažiacim za úspešnú reprezentáciu našej školy a víťazke prajeme veľa úspechov v krajskom kole. PaedDr. Hanuščinová

            • DOD na našej škole

            • Naša škola privítala 11. januára 2023 pri príležitosti Dňa otvorených dverí viac ako stovku návštevníkov. Boli to hlavne žiaci deviatych ročníkov a ich rodičia. Cieľom DOD bolo uľahčiť žiakom ZŠ rozhodnúť sa o ich budúcom štúdiu, priblížiť život na OA na vyučovaní i mimo neho, predstaviť školský vzdelávací program,  vyučovacie a voliteľné predmety, či projekty a aktivity krúžkov fungujúcich  na OA. Potenciálni študenti OA a ich rodičia mohli využiť príležitosť konzultovať svoje otázky s vedením školy. 

                    Návštevníci si prezreli priestory školy, navštívili odborné učebne strojopisu a IKT, kde si mohli vyskúšať svoje zručnosti v rôznych aktivitách, simulovaných prijímacích pohovoroch zo slovenčiny či využívanie nástrojov web 2.0, ktoré sa na škole využívajú vo vyučovaní. V odborných učebniach im boli predstavené účtovné programy, ktoré sa využívajú na hodinách účtovníctva. Návštevníci DOD mohli zažiť atmosféru študijných jazykových pobytov, ktorých sa študenti OA pravidelne zúčastňujú a tiež skúsenosti študentov tejto školy z odbornej praxe v Londýne a Seville, ktorú uskutočnili v rámci projektu Erasmus+. Projekt eTwinning bol predstavený spoločne s cudzími jazykmi, študenti si mohli vyskúšať svoje jazykové zručnosti, či zasúťažiť v krátkych kvízoch a použiť vzdelávacie appky využívané v práci v tomto projekte. žiakom boli predstavené i aktivity školy, ktoré sa uskutočňujú v spolupráci s OSN spojené s SDG a ľudskými právami a EÚ a EP - EPAS, Euroscola a Mladý Európan, či Simulované študentské voľby.

                    Jedným z najväčších magnetov Dňa otvorených dverí bola zaiste prehliadka cvičných firem, akivít v APE. Študenti štrtého ročníka predstavili činnosť, aktivity a produkty svojej cvičnej firmy Golden Eye

                    Návštevníci si pochvaľovali úroveň aktivít a prezentácií počas DOD. Tohtoročný DOD na OA ukázal, že aktivita, tvorivosť a originalita študentom OA nechýbajú. 

              Zuzana Mészárosová

               

            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 16.1.2023 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie RR o 17.00 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková